Miejsce do gotowania to jedno z ważniejszych miejsc w całym domu. Nikogo nie trzeba przekonywać, jak ważne jest szybkie i sprawne przygotowywanie zdrowych posiłków. Jednym służy do tego kuchenka gazowa, inni korzystają z płyty indukcyjnej do zabudowy.
Gaz czy indukcja – co wybrać?
Oba rozwiązania mają swoje niezaprzeczalne wady i zalety. Kuchenka gazowa na przykład jest tańsza w eksploatacji, zwłaszcza, jeśli dużo gotujemy, a w szczególności jeśli korzystamy także z piekarnika. Kuchenka gazowa może być zasilana z sieci albo z butli gazowej. Prościej jest z płytą indukcyjną do zabudowy. Tu wystarczy prąd.
Podstawowe gniazdko
Kiedyś płyty indukcyjne do zabudowy wymagały odpowiedniej instalacji, dziś podepniemy je pod standardowe gniazdko. To rozwiązanie proste i eleganckie, nadające kuchni powiew nowoczesności. Gotowanie na płycie indukcyjnej jest też bardzo wygodne, choć możemy odczuć koszty z tym związane, otrzymawszy rachunek za prąd. Ale przynajmniej nie musimy trzymać w domu niebezpiecznej butli gazowej. Pod tym względem płyta indukcyjna do zabudowy ma przewagę nad kuchenką gazową.